Mellnagyobbítás sajátzsír-visszatöltéssel

Mellnagyobbítás mikrostrukturális saját zsírszövet átültetéssel

A pubertás korban testalkathoz viszonyítva elmaradott mellnövekedés, illetve a szüléseket, szoptatásokat és a jelentős fogyást követő emlőváltozások pszichés panaszokat okozhatnak, gátolhatják a társas kapcsolatok kialakítását.

Megereszkedett vagy kis mellek esetén az implantátum beültetése mellett biztonságos alternatívát jelent a mellek saját zsírral történő feltöltése.

A beavatkozás

Amerikai és német plasztikai sebészeti klinikákon szerzett széles körű szakmai tapasztalatokra támaszkodva kidolgoztuk azt a technikát, amely lehetővé teszi a zsírszöveten és a benne található saját őssejteken alapuló emlőnagyobbítást – biztonságos körülmények között.

A műtét során a saját zsírszövet leszívása történik – a páciens és orvosa által közösen kiválasztott testrészekről (általában has, derék, combok stb.) – egy speciális bevonatú, a szöveteket nem károsító kanüllel. A zsírt a leszívást követően erre a célra kialakított légmentes tárolóba helyezzük, többféle módszer szerint feldolgozzuk, és visszaültetésre alkalmassá tesszük, majd kanülökkel kerül visszatöltésre a mell körüli zsírszövetben, illetve esetenként a mirigyállományba vagy amögé.

A behatolás/feltöltés általában a mell alatti redőben ejtett, kis metszésből történik.

Fontos, hogy az adott réteg minél több szintjére, lehetőleg kis cseppekben jusson zsír, ez garantálja a szabadon átültetett zsír minél jobb túlélését.

A sajátzsír behelyezése után a metszéseket a bőr alatti szövetben, s a bőr alsó rétegében vezetett apró varratokkal zárjuk.

A sajátzsír behelyezése után esetlegesen a megereszkedett melleknél a bőrfelesleg eltávolítására három metszést ejthetünk: a bimbóudvaron belül kör alakú metszést, amellyel a bimbó-bimbóuvar komplexumot emeljük a kívánt magasságba, és egy függőleges metszést, mellyel a bőrfelesleget redukáljuk, illetve ritkábban egy haránt metszést is, amellyel szintén a bőrfelesleget távolítjuk el.

A bőrfelesleget eltávolítjuk, majd az emlőállományt varratokkal tömörítve új formát adunk a mellnek a kívánt magasságban. Ezáltal a mellbimbó és a bimbóudvar is a kívánt magasságba kerül. Eközben a bimbóudvar kisebbítése is elvégezhető. A kombinált emlőnagyobbítás és felvarrás műtétét lehet egyszerre és lehet két ülésben végezni. Két műtét esetén általában először a mellnagyobbítást végezzük, és utána második alkalommal a mellfelvarrást.

A sajátzsír feltöltéssel történő emlőnagyobbító műtétet általában altatásban végezzük. Kivételes esetben helyi érzéstelenítésben is végezhető.

Kockázat

A sajátzsír-átültetéssel végzett mellnövelés nem hordoz nagyobb kockázatot, mint más mellplasztikai eljárás, melyet ma már elemzések, részletes kutatási adatok, illetve magas szintű orvosi bizonyítékok támasztanak alá. Annak egészségkárosító hatására (rákkeltő hatás, mozgásszervi-, autoimmun-, kötőszöveti betegségeket okozó hatás, stb.) vonatkozóan semmiféle tudományos bizonyíték nincs. Nem igazolódott az a feltevés sem, hogy az átültetett zsírban lévő őssejtek és növekedési faktorok szerepet játszhatnak a melldaganat kialakulásában.

Megmaradási ráta

A technika fejlődésével a korábban is végzett sajátzsírszövet-átültetés biztonságossá vált, illetve elérhető, hogy az átültetett zsír 60-70%-a (esetenként 80%-a) megmaradjon. A technika mind a mell-, mind más korrekciós műtétek, illetve esztétikai beavatkozások esetén is forradalmi újítást jelent.

Aszimmetrikus nagyságú emlő esetén eltérő mennyiségű zsírszövet visszatöltésével a méretbeli aszimmetria tompítható, de nincs garancia a teljesen egyforma mellekre, sőt azonos nagyságú melleknél oldalanként eltérő megtapadási ráta is elképzelhető.

A leggondosabb műtéti technika, a legjobb varróanyagok és tökéletes műtét utáni sebgyógyulás mellett sem lehet azonban ígérni, hogy a műtéti hegek láthatatlanok lesznek. Az injektálás hege és esetlegesen a bimbóudvar körüli metszés általában alig látható, szép heggel gyógyul az esetek túlnyomó többségében. Ez az eredmény fokozatosan, egy-két év alatt alakul ki.

A leginkább problémás heg mindig a mell alatti harántmetszés helye, ez a leginkább észrevehető. A három metszés eltérő gyógyulási eredménye azok helyének eltérő bőrminőségéből ered. A bimbóudvar körüli vékony finom bőr finomabb heggel gyógyul, mint a mell alatti vastagabb bőr. Aki tehát ilyen műtétre vállalkozik, el kell döntenie, hogy a kisméretű, és lógó mellei zavarják-e jobban, vagy a műtét után látható műtéti hegek.

A műtét utáni teendők

A varratokat általában 1-2 hét múlva távolítjuk el.

Műtét után minden esetben szükséges az emlők átmeneti nyugalomba helyezése (leggyakrabban speciális melltartóval, vagy erre a célra készült elasztikus mellénnyel, esetleg egyszerű puha, elasztikus melltartóval), később pedig a mell rendszeres masszírozása, mozgatása a megadott utasítás szerint.

A mell kb. 3-4 hónap után éri el végleges helyzetét, nagyságát. Melltartó viselése általában 6 hétig szükséges a sebvonalak és az emlőállomány tehermentesítése céljából. A karok magasba emelése csak lassan, óvatosan történhet.

Fizikai munka, nagyobb súlyok emelése (1-2 kg-ot emelhet), cipekedés, fizikai megterhelés, mindennemű sportolás 4 hétig tilos. Ez alatt napozás, szolárium is kerülendő. Autóvezetés egy hétig nem ajánlott.

Szövődmények

A műtétnek – mint minden műtéti beavatkozásnak – vannak esetleges komplikációi. Az általában szóba jövő műtéti szövődményeken (vérzés, sebfertőzés, trombózis, melyek igen ritkák: az esetek 1-5%-ban fordulnak elő) túl lehetnek speciális szövődmények.

A műtéti vérzés általában nem jelentős és biztonsággal csillapítható, de ha ez valamilyen okból mégsem tökéletes, dréncső behelyezése válik szükségessé közvetlenül műtét utáni időszakra (1-2 nap). A kisebb vérömleny általában felszívódik, nagyobb vérömleny esetén annak eltávolítása válhat szükségessé.

Erős vérzés ritkán (inkább zsírszívás során), de jelentkezhet, mind a műtét alatt, mind a műtétet követően, melyet esetleg csak ismételt műtéttel lehet csillapítani. Legrosszabb esetben az elvesztett vér pótlása is szükségessé válhat vérátömlesztés, transzfúzió formájában.

Sebgyógyulási zavar vagy sebfertőzés ritkán alakul ki emlőnagyobbítás kapcsán. Ha viszont tályogképződés lépne fel, azt sebfeltárással, implantátum eltávolítással, gennylebocsátással kell kezelni.

A nyitott seb a fertőzés lezajlása után magától beforr. Ilyenkor a gyulladásos szövődmény teljes gyógyulását követő tünetmentes időszak (minimum 3 hónap) eltelte után újabb saját zsír ültethető be a teljes siker reményében. Bármely műtéti beavatkozás során előfordulhat, hogy az érpályákban vérrög képződik, és az a vér útján elsodródhat távoli szervekbe (embólia), pl. a tüdőbe.

A műtét után általában 7-10 nappal az esetek 10-20%-ában előfordulhat, hogy a zsírbehelyezésnél a sebszélek kissé eltávolodnak egymástól, kis nyílás keletkezik, és a műtét következtében a mélyből az esetlegesen elfolyósodott zsír sárgás-rózsaszín folyadék formájában kiürül.

A saját zsír abszolút szövetbarát (saját szövet), a szervezet számára nem idegen anyag. A meg nem tapadó zsírszövet körül (főként régebbi technikáknál) kis elmeszesedés keletkezhet, mely nem zavarja a későbbi vizsgálóeljárásokat, és általában semmilyen panaszt nem okoz.

Ritkán a mellben feszülő érzés keletkezhet, esetleg fájdalom léphet fel nyomásra, mozgásra vagy akár nyugalomban is.

Problémát jelenthet, ha a saját zsír nem tapad meg a kívánt mértékben, ami ismételt beavatkozást tehet szükségessé.

A műtéti területen, illetve annak környékén lefutó idegszálak meghúzódása, sérülése vagy átvágása érzészavart, érzéskiesést, vagy a vártnál erősebb fájdalomérzést eredményezhet a műtéti területen, illetve annak környékén. Teljes állapotrendeződés hetek, hónapok alatt várható.

Nagyon ritkán előfordul, hogy a bimbóudvar bőrében lévő mirigyek kivezető csöveit a heg elzárja, a váladék nem tud kiürülni, és pattanáshoz hasonló gyulladásos göb alakulhat ki, melyet ki kell üríteni. Ez akár többször is megismétlődhet a műtétet követő fél éven belül.

A hegesedést nagymértékben befolyásolja az egyéni hajlam. Az esetleg vaskos, feltűnő műtéti hegeket, amennyiben hónapok múlva sem javulnak kellő mértékben, egy kisebb hegkorrekciós műtéttel általában elfogadhatóvá lehet tenni. Hegkorrekciót legkorábban a műtét után 1 évvel szabad végezni!

Mivel az emberi test sem teljesen szimmetrikus, nem várható, hogy a műtét után kialakuló forma, jelentős aszimmetria esetén a nagyság, a bőr feszessége, a műtéti heg minősége és helyzete teljesen szimmetrikus legyen.

A sajátzsír-átültetéssel végzett mellnövelés a későbbi terhességet illetve a szoptatási képességet tudomásunk szerint nem befolyásolja, de terhességet, szoptatást követően az emlők mérete, formája, állaga megváltozhat – amit előre kiszámítani, megjósolni nem lehet.

A mikrostrukturális sajátzsír-feltöltés (sajátzsír-visszaültetés) előnyei

 • A mell formája, mozgása, tapintása természetes marad, feszesebbé válik.
 • Két műtét egyben. Zsírleszívás azokról a testfelületekről, ahol zsírfelesleg van.
 • Speciális szövetkímélő kanüllel történik a zsírfelesleg leszívása, ami gyors felépülést tesz lehetővé a műtét után.
 • Nem kerül idegen anyag a szervezetbe. A saját zsírszövet saját biológiai tulajdonságokkal bíró szövet.
 • Nincs árulkodó heg. A pár milliméteres hegek hónapok múlva többnyire már alig látszanak.
 • Nem következhet be a szilikon implantátumnál ritkán előforduló speciális szövődmény, pl.: tokosodás,
 • Biztosan nem kell implantátumcsere a jövőben
 • A mellfeltöltés mellett az arc, az ajkak, az alsó szemhéj és a szemránc (vagy egyéb területek) feltöltésére is alkalmas a leszívott zsír. A volumenpótló hatás mellett ezeket a területeket regenerálja, rejuvenálja.
 • Enyhe asszimmetria korrigálására jobb, mint az implantátum

A mell mikrostrukturális saját-zsír feltöltés hátrányai

 • A mell mérete és formája nem alakítható olyan maximalista módon, mint egy méretre szabott implantátummal.
 • Hosszú, nagy felszereltséget és igen komoly klinikai hátteret igénylő beavatkozás.
 • A felhasznált szűrők és kanülök drágák, de ezek nagymértékben befolyásolják a sejtek túlélését.
 • Komoly tapasztalatot igénylő beavatkozás.
 • Helyi meszesedés előfordulhat.

Kapcsolódó tartalmak:

 

 

 

Sorry, you need to install flash to see this content.

Igen, további információt szeretnék!