Hasplasztika

Hasplasztika

Hasplasztika

Mire számíthatunk a műtét után?

  • A műtétet követően általában 24-48 órát kell a klinikán tölteni
  • Segítünk az otthoni ápolás megszervezésében
  • Nagyon fontos az orvosi utasítások betartása
  • 6 hétig speciális "hasplasztika-ruha" vagy haskötő viselése javasolt

A nagymértékű vagy hirtelen fogyás, az elhízás, a hormonális problémák, a terhesség, a szülés, a korábbi műtéti beavatkozások mind a hasfal különböző elváltozásaihoz vezethetnek, amelyek a bőrt, a bőr alatti zsírszövetet és a hasfalat is érintik.

A bőrön striák, terhességi csíkok jelennek meg. Az esztétikai problémán kívül ezek a deformitások az összefekvő bőrterületeknél kialakuló bőrbetegségeket, funkcionális panaszokat, gerincbántalmakat, valamint pszichés zavarokat is okozhatnak.

A hasplasztika fogalma magában foglalja a hasfal összes rétegén (bőr, zsírszövet, izom) végzett különféle beavatkozásokat, amelyek célja a hasfalon különböző okokból keletkezett elváltozások megszüntetése, és az eredetit megközelítő állapot helyreállítása.

Mikor válhat szükségessé a hasplasztikai műtét?

Ha nagyfokú fogyás vagy terhesség után a kitágult, megnyúlt bőr nem képes visszahúzódni eredeti állapotára, petyhüdt, esetenként kötényszerűen lógó marad. Ilyenkor a beavatkozás csak a fogyás befejezése, vagy a szülés után egy évvel végezhető el, mert addig még lehetséges spontán javulás.

A bőr feszessége a kor előrehaladtával is csökkenhet. Ehhez a hasfal meglazulása társulhat. Gyakran következik be a hasfal izomrostjainak szétcsúszása, és nem ritkán köldöksérv is kialakul.

Esetenként a bőr megnyúlásán kívül jelentősebb zsírszövet-mennyiség is felszaporodik, aminek nagy része véglegesen eltávolítható a beavatkozás során. Szintén indokolt lehet a hasplasztika, ha egy erős fogyókúra után nem húzódik össze a bőr.

E problémákat a mai modern orvoslásban már célzottan tudja kezelni a plasztikai sebész. A cél a hasfal megfeszítése, valamint a has, alhas eredeti alakjának helyreállítása. Az itt lévő striák, terhességi csíkok csak ezzel a módszerrel szüntethetők meg.

Hogyan zajlik a beavatkozás?

A beavatkozás során eltávolításra kerül a felesleges bõr és zsírréteg. Ilyenkor szükség szerint a meggyengült hasfali izomzat megerõsítésére is lehetőség nyílik.

A műtétet altatásban végezzük, nagyjából másfél órát vesz igénybe.

Az alhason a bikinivonalban ejtjük a metszést, meghosszabbítva a két csípõtövis irányába, illetve általában a köldököt is körbemetsszük. A hasfal bõrét az alkalmazott technikától függően magasan a bordaívekig felpreparáljuk.

Klinikánkon minél kisebb sebfelületet hagyva, csak a középső (egyenes hasizmok feletti) sávban visszük magasra a preparációt, a széleken (ferde hasizmok vetületében) szövetkímélő technikával a kötőszöveti rostokon lazítunk. Megfeszítjük az ilyen módon felemelt szöveteket, a felesleget pedig eltávolítjuk. Új helyén hozzuk ki és rögzítjük a köldököt. Eltávolítjuk a bőrfelesleget, és ha kell, a hasfalat középen összevarrjuk, feszesítjük, majd a megfeszített bőrt az alhasra lehúzva odavarrjuk.

Ha körbemetszésre került a köldök is, úgy azt új helyére kivarrjuk. A heget úgy tervezzük, hogy eltakarja a füdőruha, illetve a fehérnemű. Hasplasztika után egy vagy két ún. drain-re, azaz szívócsőre mindig szükség van, ezzel vezetjük ki a bőr alatt összegyűlő savót, esetleg vért. Általában egy-két nap után lehet eltávolítani őket.

A hasplasztikai beavatkozás végén nyomókötést, illetve haskötőt helyezünk fel. Ideális esetben a varratvonal puha, cérnavékonyságú, fehér hegként marad vissza. A varratkivétel 2 hét múlva történik, de a végleges sebgyógyulás fél-egy évet vesz igénybe.

Milyen vizsgálatok szükségesek a műtét előtt?

Néhány vizsgálat szükséges a has esztétikai műtéte előtt: vérvizsgálat, mellkas röntgen, EKG, és néha hasi ultrahang. A beavatkozás ezen eredmények birtokában végezhető el biztonsággal.

Mire számíthatunk a hasplasztika után?

A műtétet követően általában 24-48 órát a klinikán kell tölteni. Segítünk az otthoni ápolás megszervezésében, nagyon fontos az orvosi utasítások betartása. Speciális „hasplasztika-ruha” vagy haskötő, illetve hasi szorító öv vagy nadrág viselete kb. 4-6 hétig javasolt. Ez különösen fontos a hasfal összevarrása után, mert a varratot ez tehermentesíti, amíg át nem veszi a szerepét a belső hegesedés.

A beavatkozás viszonylag nagy területére való tekintettel rövid ideig antibiotikumot, valamint szükség szerint fájdalomcsillapítót kell szedni. Többnyire 24-48 óra elteltével távolítjuk el a draincsöveket, ezután a pácienst kísérővel hazabocsátjuk. A bőrvarratot általában két hét után távolítjuk el.

Azonnal látható a végeredmény, de a végleges esztétikai eredmény csak a műtét után pár hónappal alakul ki, amely után a heg éppúgy nem látszik ki a kétrészes fürdőruhából, mint a fehérneműből. Feltétlenül ügyelni kell azonban arra, hogy a plasztikai sebészeti műtéttől számított kb. egy évig se szolárium fénye, se napfény ne érje a heget, mert a metszés helyének napoztatása a heg külalakjának romlását vonhatja maga után.

A jelentősebb fizikai megterhelést és a sportot legalább 8 hétig érdemes kerülni.

Lehetséges szövődmények

Szövõdményként más műtétekhez hasonlóan savóképződés, gyulladás vagy bevérzés fordulhat elõ. Igen ritkán, fõleg nagyon zsíros szöveteknél felléphet sebgyógyulási zavar is. Átmeneti érzészavar alakulhat ki a felületes bőridegek sérülése miatt. A megvastagodott (hipertrófiás) vagy keloidos heg késői szövődményként fordulhat elő.

 

Igen, további információt szeretnék!