Mellfelvarrás, megereszkedett mell

Pár szóban a mellfelvarrásról

Klinikai tartózkodás: 1 éjszaka
Zuhanyzás: sebgyógyulás után
Protektív melltartó: több hétig
Végleges eredmény: kb. 4-6 hónap elteltével

Mellfelvarrás: megoldás a megereszkedett mellek problémájára

1. Enyhén megereszkedett mellek esetében mellimplantátum beültetése eredményez szép hatást, valamint a mell korábbi formájának elérése is így válik lehetővé. (Erről további információk itt!)

2. A mellek mérsékelt vagy nagyobb mértékű megereszkedése, illetve megnyúlt bőr esetén a bőrköpeny kicsinyítése, azaz mellfelvarrás jöhet szóba, mégpedig a mellállomány megtartásával. Ez a szövetredukció nélküli kisebbítés.

3. Igen kicsi, de erősen lógó mellek esetén a mellfelvarrás és a mellnagyobbítás kombinált alkalmazásával lehet ideális formát elérni. A mellfelvarrást ilyenkor a szép végeredmény érdekében mellnagyobbítással, szilikon implantátum beültetésével kell kiegészíteni.

Mellfelvarrásra többnyire szülést, szoptatást, valamint nagyobb mértékű fogyást követően kerül sor, mégpedig a mell megereszkedése, alakjának vagy tapintásának megváltozása (pl. túlzott puhaság) miatt.

A keblek megereszkedéséért mindig a mirigyállomány, a bőr, továbbá a kötőszövetes tartószerkezet elégtelensége (megnyúlása, rugalmatlanná válása) a felelős – soha nem az izomzat, így a testmozgás önmagában nem segít az emlők formáján!

A műtét során eltávolítjuk a fölösleges bőrt, az emlőállományt visszahelyezzük eredeti helyére, és belső öltésekkel, a bőr megfeszítésével helyben tartjuk. A műtét általában altatásban, ritkábban helyi érzéstelenítésben végezhető.

A mellfelvarrás elvégezhető:

 • kizárólag bimbóudvar körüli metszésből,
 • a bimbóudvar körüli metszésből és emellett egy függőleges metszésből;
 • és lehetséges a fentiek szerint elvégzett metszéseket még egy vízszintes metszéssel kiegészítve, fordított „T” alakú metszésből is.

A beavatkozás során eltávolítjuk a bőrfelesleget, majd az emlőállományt varratokkal tömörítve a mellnek új formát adunk a kívánt magasságban. Ezáltal a bimbóudvar és a mellbimbó is megfelelő magasságba kerül. Eközben szükség szerint elvégezhető a bimbóudvar kisebbítése.

A kevesebb és kevésbé látható heg érdekében az esetek kisebb részében végezhető  az úgynevezett rövid heggel járó mellfelvarrás, ami egy másik típusú beavatkozás. Ez a műtét aránylag kis bőrfelesleg esetében végezhető.

Mellfelvarrással egybekötött mellkisebbítésre akkor lehet szükség, amikor a mell feszességének elvesztése és megereszkedése mellett nagysága nem illeszkedik a test arányaihoz. Sok hölgyet esztétikailag zavar, hogy keblei megereszkedtek és méretileg nagyok; számukra a mellfelvarrással egybekötött mellkisebbítés jelentheti a megoldást.

A metszéseket a bőr alatti szövetben és a bőrben vezetett, kívülről nem látható, finom, tovafutó varratokkal zárjuk, amelyeket később teljesen eltávolítunk, vagy felszívódó fonal használata esetén azok önmaguktól felszívódnak.

A műtét végén speciális steril tapaszokkal rögzítjük a melleket és a sebszéleket, hogy súlyuknál fogva ne feszítsék, húzzák a varratokat; ezáltal már a kezdeti időszakban optimális hegesedés érhető el.

A műtét után

A mellfelvarrást követően pácienseink általában egy éjszakát töltenek a klinikán, majd másnap hazamehetnek. Sebkontrollra meghatározott időközönként kell visszajárni, a kisebb kötéseket azonnal eltávolítjuk.

Amennyiben mégis hosszabb benntartózkodás válik szükségessé, úgy a beteg tapasztalt személyzetünk szakértő gondoskodására számíthat.

A varratszedés általában 2-3 hét elteltével történik, az alkalmazott varratoktól függően. Gyakran használunk felszívódó varratokat, ilyenkor nincs szükség varratszedésre. Zuhanyozni a sebgyógyulást követően lehet.

A beavatkozást követően erős tartást biztosító speciális melltartó viselése javasolt több héten át. Ilyen melltartót minden páciensünknek ajándékba adunk a műtét utáni első időszakra. A későbbi időszakban már más melltartók (pl. sportmelltartó) viselése is megfelelő.

Az első hetekben kerülni kell a hirtelen mozdulatokat (nyújtásokat, feszítéseket) és csak óvatosan szabad a felkart mozgatni. Hason fekvés helyett háton fekve szabad aludni, elősegítve ezzel a belső sebgyógyulás folyamatát.

A műtét utáni 2 hónapban rendkívüli óvatossággal kell ügyelni a mellekre, mindenféle megerőltetés kerülendő; csak a páciens mindenkori állapotának megfelelően végezhető bárminemű sporttevékenység vagy házimunka (pl. vasalás, ablaktisztítás) is.

A teljes gyógyulás kb. 6 hónapot vesz igénybe. Megfelelő ápolás mellett a sebek helyén ekkorra már csak vékony, finom hegvonalak látszanak. A finom hegek pigmentálódásának (elszíneződésének) elkerülése érdekében a műtéti területeket óvja; védje őket az intenzív napsugárzástól!

A beavatkozás után egy évvel célszerű egy mammográfiás vizsgálatra sort keríteni annak érdekében, hogy megfelelően lehessen értékelni majd a jövőbeli szűrővizsgálatok eredményét. Ugyanezért javasoljuk, hogy a műtét előtt is történjen ilyen vizsgálat.

A dohányzás és a gyakori testsúlyváltozás szintén kerülendő. Nagyobb méretű mellek esetén tartós melltartóviselés ajánlott, ezáltal jelentősen késleltethető a bőr ismételt kinyúlása (amit ismét műtéttel lehet majd megoldani). Sportoláshoz minden esetben viseljen melltartót!

A beavatkozás nem befolyásolja a későbbi terhesség esetén a szoptatás képességét. Esetleges újabb terhességet követően ismételten kialakult lógó mell újabb korrekciója változatlan kockázati tényezőkkel számolva, minden nehézség nélkül elvégezhető.

A plasztikai műtét eredménye

A beavatkozással minden esetben a lehető legoptimálisabb, legszimmetrikusabb végeredmény elérésére törekszünk.

A műtétet követően a legtöbb hölgy teljesen új életérzésről számol be, hiszen megszűnik a tényező, amely korábban olyannyira zavarta és gátolta, külsejének pozitív irányú változása pedig mások számára is észrevehető. Sokszor már a testtartás megváltozásán is jól látható a siker. A beavatkozást megelőzően előreejtett vállakkal járó-kelő páciens a műtét utáni kontrollra már kiegyenesedve, büszkén érkezik.

A műtéthez szükséges vizsgálatok altatás esetén

Laborvizsgálatok:

 • Teljes vizelet
 • Vércsoport
 • Vérkép, süllyedés
 • Vérzési, alvadási idő
 • Prothrombin idő
 • Serum Creatinin, Urea, Nitrogen
 • Serum K, Na, vércukor
 • GOT, GPT, GGT
 • 12 elvezetéses EKG
 • Mellkas röntgen (45 éves kor felett, 1 évnél nem régebbi)
 • Emlő UH (1 évnél nem régebbi)

Bejelentkezés konzultacióra >>>

Igen, további információt szeretnék!