Zsírleszívás

Zsírleszívás

Zsírleszívás

A zsíreloszlásért a genetika és az étrend a felelős. Öröklött tényezők határozzák meg az egyes zsírsejtek elhelyezkedését, és a helyhez kötött, a pubertáskor után sem változó zsírsejtek mennyiségét. Az étrenddel változtatható a sejtekben lévő zsír mennyisége, ez azonban nem módosítja a zsírsejtek számát vagy elhelyezkedését.

Ha valakinek eredendően kevés zsírsejt található a mellkasán, de több a combján, akkor mindig is kevesebb zsír lesz a mellkasán, mint a combján. A diétával és nehéz munkával elért fogyás után ugyanúgy vékony felsőteste és változatlanul széles csípője marad.

A zsírleszívással viszont eltávolításra kerülnek az aktuális zsírsejtek, így hosszan tartó lesz az eredmény.

A zsírleszívás lényegében a különböző testtájakon kialakuló zsírlerakódások vákuum és egy speciális fémkanül segítségével történő végleges eltávolítása. A beavatkozás a helyi zsírfeleslegek eltüntetésére alkalmas eljárás.

Igazán hatásos módszer kisebb területek kontúrjának korrekciójára, így leginkább a has, a derék, a csípő, a fenék, a comb és a térd körül egy-egy területen észlelhető, vagy a fogyókúra után is elődomborodó zsír eltávolítása lehet a cél. A vékony kanülöknek köszönhetően lehetőség nyílik az arc, a toka és a boka formálására is.

Kiknek ajánlható a zsírleszívás?

Azoknak ajánljuk a zsírleszívást, akik nem kívánt zsírlerakódással rendelkeznek egyes testtájakon, jelentős súlyfeleslegük azonban nincs, és viszonylag feszes a bőrük.

Ilyen jellegű problémákkal a közhiedelemmel ellentétben nem csak a nők küzdhetnek. A férfiak szintén igénybe vesznek zsírleszívó beavatkozásokat. Náluk a legtöbbször kezelt területek a toka, a megnagyobbodott nőies mell, a has és a lágyék.

Hogyan történik a beavatkozás?

A zsírleszívás ideális esetben ambuláns beavatkozásként, helyi érzéstelenítésben is végezhető, de 4 testtájéknál nagyobb terület egyidejű zsírszívása esetén epidurális érzéstelenítés vagy altatás javasolt, egyéjszakás klinikai bent fekvéssel.

A behatolás a kívánt területnek megfelelően 2-5 mm-es, rejtett metszésekből történik.

A beavatkozás lényege, hogy vákuum segítségével eltávolítjuk a helyileg felszaporodott bőr alatti zsírszövetet, ezáltal vastagságát a környezetben lévő rétegvastagsághoz igazítjuk. A zsírleszívás attól függően, hogy mekkora területről mennyi zsírt kell leszívni, többnyire 1-1,5 órát vesz igénybe. A beavatkozás végén azonnal megfelelő nyomást biztosító, rugalmas, speciális öltözéket (nadrág, dressz) helyezünk a területre.

Mire számíthatunk a műtét után?

Helyi folyadékgyülem képződése, bevérzés, duzzanat fordulhat elő a műtéti sebfelszínnek megfelelően. Ennek elkerülésére, valamint a bőr egyenletes letapadása érdekében jegelés, valamint speciális nyomókötés viselése javasolt az első néhány napon – lehetőleg négy héten át a beteg által a műtét előtt beszerzett kompressziós ruha alkalmazásával.

Varratszedésre a beavatkozás után egy héttel kerül sor, és csak pici, néhány milliméteres heg jelzi a műtét helyét. Érdemes otthon maradni és néhány napig pihenni, mert előfordulhat, hogy ez idő alatt könnyen enyhíthető tünetekkel kell számolni a kezelt testrészen (véraláfutások, fájdalom).

A végleges eredmény néhány héttel a zsírleszívás után alakul ki, és a testforma szép, esztétikus alakúvá válik.

Lehetséges szövődmények

Egészségügyi komplikációk:

duzzanat, gyulladás, utóvérzés, savógyülem, zsírembólia, bőrideg sérülés, bőrelhalás, aneszteziologiai komplikációk. Azonban hála az orvostudomány fejlődésének, ezek kezelhetők, és egyre ritkábban fordulnak elő.

Esztétikai szövődmények:

aszimmetria, felületi kontúregyenetlenségek, hegproblémák, bőrszín-elváltozás. Ismételt beavatkozással ezek korrigálhatók.

Igen, további információt szeretnék!